perjantai 7. lokakuuta 2011

Paikkavinkkejä Argentiinasta kiinnostuneille : Buenos Aires

Näin argetiinaikävän kynsissä alko tehä mieli alottaa tämmönen postausidea, johon aattelin listata jotain tsekkaamisen arvosia paikkoja Argentiinassa! En voi antaa koko maasta koska en ite käyny yhtään lännessä (harmittaaaa!), mut kaikkial muualla sit kävinki :)

Eli ekaks paikaks aattelin laittaa Buenos Airesin, se on kuitenki pääkaupunki ja sellanen paikka jonka kaikki varmaan tietää. Se on ihan super iso, asukkaita kaupungin alueella melkeen 13 miljoonaa! Buenos Airesissa on myös maailman levein autotie, Avenida 9 de Julio, jos mun laskujen mukaan on 18 kaistaa.

Yleisesti Buenos Airesista tulee mieleen sen koko! Se on ihan valtava ja jos haluu päästä toiselle puolelle kaupunkia, nii pitää parhaas tapaukses kötyyttää reilut puol tuntia bussilla, sen jälkeen metrolla ja vaihtaa sitä kolme kertaa, ja sen jälkee junalla ja siitä viel uudestaan bussilla! Paras kulkuneuvo on kuitenki bussi, koska niitä on tosi paljon ne kulkee suht aikataulun mukaan (toisin ku Córdobassa (no ei siel ees ollu aikataului :D)) ja lyhyin väliajoin. Lisäks ne on super hienon näkösiä, paljon valoja ja erilaisii värejä! Metro on kans kätevä, jos oppii metroverkoston, joka ei oo ihan helpoimmasta päästä.

Plaza de Mayo

Buenos Airesin metroo kutsutaan subteks, joka tulee sanasta subterraneo eli maanalainen. Linjoja on A, B, C, D, E ja H, eli kuus, ja ne menee ihan ristiin. Hyvä puoli niis on kuitenki se, et paikast toiseen pääsee nopeesti ja aika vaivattomasti! Lipuks voi ostaa esim. 10 matkan kortin tai yhden matkan "cospelin", joka on semmonen pieni kolikko. Metrotunnelit on tosi sokkeloisia mut hyvin opastettuja, joka mutkassa oli kylttejä jos oli sinne menevän metrolinjan kirjain ja tunnusväri. Metrojunat taas on aika junamaisii ulkopuolelta ja sisäpuolella vähän tyhmä systeemi; vähän istumapaikkoja ja paljon seisomapaikkoja. Buenos Airesissa on nii paljon ihmisiä, et metromatkat oli ain vähän tukalia ku piti seistä paikallaan puristuneena kahen salkkumiehen väliin ja yrittää kuunnella mikä asema tulee seuraavaks, puhumattakaan siitä miten sielt sit pääs ulos! Metron ovet ei nimittäin oottanu yhtään vaa pamahti kiinni hirveen nopeesti! Suomes voi vaan laittaa tyyliin käden väliin ja pitää sil ovee auki ja oottaa et kaveri juoksee metroon :D jos Bs Asin metros yrittäis tota nii saattais olla käsi poikki suht nopeesti.. Tossa viel metrokartan kuva: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Red_de_SBA_y_obras_a_diciembre_2010.svg

Don't miss in Bs As:

Plaza de Mayo ja Casa Rosada

Historiallinen Plaza de Mayo ja sen laidalla oleva Casa Rosada on sellasia paikkoja jotka vaan ON PAKKO tsekata jos pyörii ees Buenos Airesin lähellä! Diktatuurin aikaan Plaza de Mayon ympäri marssi joka päivä kidnapattujen lasten äidit huivit päässä, ja aukion keskelle maahan onki piirretty valkonen huivi symboliks. Casa Rosada taas on aukion päädyssä oleva presidentin linna ja sen parvekkeelta esimerkiks Madonna laulo Don't cry for me Argentinan. Nykyään Plaza de Mayo on tosi suosittu turistikohde ja paikallisille kiva rentoutumis- ja pulujensyöttöpaikka.

Tierra Santa -teemapuisto

En osannu yhtään kuvitella millanen uskonnollinen teemapuisto on, mut yllätyin niin positiivisesti ku vaan voi! Me mentiin sinne heti kun se aukes ja lähettiin pois sulkemisaikaan, eli tekemistä riitti! Puisto on ihan Río de la Plata -joen rannalla, toisen lentokentän vieressä, tosi nätillä paikalla, ja se on ympäröity isoilla kiviseinillä niin et tuntuu, ku ois ihan omassa maailmassaan niiden sisäpuolella. Teemana on siis lähinnä Jeesuksen elämä ja puisto on tehty muistuttamaan Jerusalemia. Se on täynnä pieniä taloja, polkuja, teitä, aukioita ja temppeleitä, ja hauskoja patsaita ihmisistä arkihommissaan, esimerkiks hakemassa vettä, ruoskimassa orjia (tosi arkihomma haha) tai istumassa pöydän ääressä juttelemassa. Oli siel joku paksukainen sammunu kivisen kaivonki viereen haha :D sinne oli hommattu myös oikeita ihmisiä näyttelemään roomalaisii sotilaita ja munkkeja, ja sielt löyty myös esimerkiks itkumuuri ja äiti Teresan koti. Kaikkein siisteintä siel oli kuitenki ehkä tosi upeet esitykset, joita oli neljä; luomiskertomus, Jeesuksen syntymä, viimeinen ehtoollinen ja ylösnousemus. Kolme ekaa oli pimeissä huoneissa, joissa oli tosi iso lava ja jossa erilaiset robotit liikku kertojan höpöttäessä kertomusta ja ne oli tosi upeita! Esimerkiks luomiskertomuksessa siel laval oli viidakko, ihan oikeita vesiputouksia ja tosi paljon robottieläimiä jotka liikku hirmu aidon näkösesti! Ylösnousemus oliki sit ihan oma juttunsa.. Keskellä sitä puistoa oli sellanen iso vuori jonne pysty nousemaan, ja sitä mukaa ku nousi tien varrella oli patsaita jotka esitti Jeesuksen ristiinnaulistemista. Ylösnousemus esityksessä ihmiset seiso sen vuoren juurella olevalla kentällä ja vuoren sisästä alko nousta JÄTTIMÄINEN Jeesus-patsas! Lopulta se oli täydessä pituudessaan koko puiston yllä, kallisti päätä taivaaseen ja hallelujat pauhas. En ite oo mitenkään uskonnollinen tyyppi, mut toi teki kyl vaikutuksen! Suosittelen Tierra Santaa ihan kaikille, sielt löytää tutkimista koko päiväks! Ja ravintoloita joissa on tosi hyvää arabialaista ruokaa ;)

Ei ihan menny kemiat yhteen tän kaverin kaa..




Bosques del Palermo

Bosques del Palermo eli palmuja, palmuja, vettä, paljon ankkoja ja lisää palmuja! Se on siis super iso puisto Buenos Airesin keskustassa, täynnä ihania lampia, siltoja, eläimiä ja lisäks viel iso observatorio, joka ei tosin koskaan ollu auki.. Jos aikoo käydä siellä ja päästä jopa sisälle asti, nii kannattaa aina mennä paikalle ennen esitteissä olevaa sulkemisaikaa, koska se on ihan satavarmasti kiinni ainaki tuntii ennen sitä aikaa (kokemusta -.-). Tosi ihana paikka, kävellen menee koko päivä. Kannattaa ottaa jotain ruokaa mukaan jos ei tykkää hodareista ja jotain keksejä, koska ankat pyörii koko ajan ympärillä :)



La Boca


La Bocan naapurusto on siis aluiltaan köyhäisnaapurusto joka nykyään on tunnettu turistikohde ihanien värien ja taiteilijoiden takia. La Bocassa synty myös tango ja se on ihan täynnä tosi romanttisia ravintoloita joissa saa maailman parasta pastaa ja samalla kattoo tanssijoita ja kuunnella ihanaa haitarimusaa :) La Boca on täynnä maalauksia, piirustuksia, patsaita ja outoja tyyppejä, niinku esimerkiks Maradonaks pukeutunu mies jonka kans sai ottaa kuvia, haha! Ainut huono puoli on hinta; kaikki on tosi kallista! Turistikauppoi ei kannatakaan kattoo hirveen sinisilmäsesti ja ostaa vaan pari kivaa juttua, ei hirveetä kasaa pikkuroinaa. La Bocaan kannattaaki mun mielestä mieluummin tulla viettää aikaa eikä shoppailemaan :)

Bocan stadion

Buenos Airesin tunneituimman joukkueen Bocan super iso stadion kävelymatkan päässä La Bocan keskustasta. Suht halvalla sisäänpääsymaksulla pääsee opastetulle kierrokselle katsomoon, pukuhuoneisiin ja otti jotkut kuvia jonkun ison pokaalinki kanssa, tosin lisämaksusta :p kannattaa käydä tsekkaamassa vaikkei futis nii paljon kiinnostaiskaan ihan vaik yleissivistyksen takia, pääseepähän ainaki sanomaan et kävi, haha! Bocan tunnusväreille on muuten hassu selitys; kun niit valittiin, nii päätettiin ottaa sen maan lipun värit, jonka laiva tulee seuraavaks satamaan. Arvatkaa vaan mikä paatti sielt rantautu.. Heja Sverige! Eli Boca otti sit ihanan ruotsin lipun värit ;)

Buenos Airesista löytyy myös eläintarha ja ei ihan kaupungin keskustasta mut suht läheltä toinen viel isompi eläintarha, Temaíken, johon meidän piti mennä, mut päädyttiin vahingossa siihen pienempään eläintarhaan eikä tajuttu ennenku vasta sisällä hahah! Parque de la Costan huvipuisto kannattaa myös käydä tsekkaamassa, varsinki päivän päätteeks järjestettävä ihana vesishow. Siel tosin oli ihan liikaa kummitustaloja mun makuun, en uskaltanu yhteenkään! Meinasin mennä yhteen, jonka nimi oli Infierno (eli Helvetti), mut jonossa näin ku ihmisryhmä tuli sielt ulos valittaen selkäkipua, pidelleen päitään ja muutenki invalidikunnossa, nii siihen se mun rohkeus sitte jäiki :D:

Shoppailumahdollisuudet on LOPUTTOMAT, kauppoja joka kulmassa ja valinnanvaraa riitti. Ite suosittelen ainaki päiväsaikaan shoppailukatua Florida, josta löyty pieniä putiikkeja ja kadut oli täynnä liinoja, joiden päälle oli levitetty ite tehtyjä juttuja, esimerkiks koruja ja mate-kuppeja. Illemmalla kannattaa shoppailla Avenida 9 de Julioon liittyvillä isommilla kaduilla joilta löytyy enemmän merkkivaatteita ja vaikka havaianas-kauppoja. Hintataso on kovempi ku muualla Argentiinassa, paljon kovempi ku esimerkiks Córdobassa, mut silti Suomen hintatasoo alempi. Ite ostin tosi kivan pantterikuvioisen paidan ja siit on tullu yks mun lempivaatteita!

Buenos Aires on täynnä ruokapaikkoja ja suunnilleen kulinaristinen unelma. On kiinalaista, meksikolaista, italialaista ja amerikkalaista sekä esimerkiks Välimeren herkkuja ja tietenki argentiinalaisia ihanuuksia. Kaduilla on myös joka kulmassa pieni hodari- tai lomito-paikka, josta saa halvalla hyvää ja puhdasta murkinaa. Helpommalla ja vähemmällä seikkailunhalullaki syö esimerkiks Mäkkärissä tai Burger Kingissä, joita on jokasella pikkukadullaki :D: yöllä kannattaa pysähtyä just tollaselle snagarille tai esimerkiks ihanaan pizzeriaan, joita on monta ja joista saa maailman parasta pannupizzaa!

Kulttuuria Buenos Airesista tulee myös joka mutkasta ja varsinki öisin huomaa miten täynnä teattereita se kaupunki on; pelkästään yhellä kadunpätkällä oli jo ainaki neljä teatteria, joista yhessä pyöri Chicago, toisessa Oopperan kummitus, kolmannessa Sound of music ja viimesessä Dracula, ja kaikkia niitä mainostettiin jättimäisillä valomainoksilla! Helsingin kansallis- ja kaupunginteatterit ja niiden Saiturin joulut alko näyttää vähän kotikutosilta.. Mielenkiintosilta vaikutti myös tangoteatterit, jotka oli kyl ilmeisesti varattu joillekin pohatoille, koska lippujen hinnat hipo pilviä ja sinne meni vaa ihmisiä hienoissa iltapuvuissa :/

Buenos Airesissa on ns. kiellettyjä barrioita, joissa liikutaan pyssyt tanassa, mut mun mielestä keskustassa ja 9 de Julion lähellä turvallisuus pelitti ihan kivasti. Omaa maalaisjärkeä saa tietenki käyttää eikä vähän oudossakaan tilanteessa jäädä seisomaan hämmentyneen näkösenä, vaan yrittää olla määrätietonen. Ulkomaalasen ei myöskään kannata varsinkaan yöaikaan hölöttää kovaan ääneen omaa kieltään, koska se on sama ku kuuluttais "hei en ole paikallinen ja olen tyhmä idiootti joka en tiedä mitään ryöstäkää mut".. :S ja rahoja ei myöskään kannata kauheesti esitellä, nostaessa setelit lompsaan ja lompsa taskuun ennen pankista poistumista. Julkinen liikenne on suunnilleen ihan yhtä turvallinen yöaikaan, takseja taas kannattaa vähän varoa, varsinki jos liikkuu yksin. Mut mulla ei tosiaan ollu mitään ongelmaa :)


Majoitusmahdollisuuksia on ihan super paljon, voi valita hotellin, hostellin, ettiä paikallista yösijaa netissä tai laittaa teltta pystyyn jolleki leirintäalueelle (tosin sillon joutuu tosi kauas keskustasta). Ite olin semmosessa hostellissa ku Lime House, joka on tosi hyvällä paikalla 9 de Julion varrella, nakkikioskin vieressä ja parin sadan metrin päässä obeliskista. Lime Housessa oli mun mielestä ehkä reilut 10 huonetta joihin mahtu eri määrä ihmisiä, käytävä keittiöön ja ruokailutilaan, ja käytävän varressa suihkutilat ja vessat, jossa oli kuus pientä huonetta, joissa oli suihku ja vessa. Lisäks oli viihdehuone ja tietokoneita. Katolle pääs myös viettämään aikaa ja joka aamu oli ihana aamiainen. Mä oli kuuden sängyn huoneessa, jossa oli lukolliset kaapit arvotavaroille. Lime House oli mun mielest tosi kiva, paljon nuoria ihmisiä ja kansainvälinen meininki :) paras hetki oli ku yhtenä iltana tilattiin Maxin kanssa kaks litran olutpulloa ja mentiin katolle.. Oli tosi lämmin ja tuuli vähän, mulla oli vaan ihana kesämekko (<3), 9 de Julion valot loisti kirkkaina ja valkonen obeliski heijastu valkosena yötaivaalle.. I left my heart in Buenos Aires :)

Täs oli nyt tämmönen, mielipiteitä pliis! Jos tykkäsitte nii laittelen toista tulemaan vaik Iguazun putouksilta :)

2 kommenttia:

  1. Tää oli tosi hyvä postaus! Tykkäsin :) Itseänikin on kovasti alkanut viime aikoina kiinnostaa Argentiina.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Näitä sitten lisää :)

    VastaaPoista