torstai 1. heinäkuuta 2010

¡15 días más y las provincias de Argentina!

Noniin ja taas luvassa tällänen AIKAMENEENOPEASTI-postaus joka kiinnostaa kiviäkin ihan täböllä...


...joten aattelin keksiä jotain mielenkiintosempaa ja päädyin esittelemään Argentiinan kaikki provinssit! Ja nehän muuten kiinnostaa niitä kiviäki, koska Argentiina on piiiiitkä maa ja sen takia provinssit on keskenään hirmu erilaisia. Aattelin esitellä sillä tavalla, et laitan ensin jotian faktaa kyseisestä provinssista ja sen jälkeen vähän omaa kommenttia/mielipiteitä :D ois hirmu kiva jos te lukijat ja yksittiäiset vierailijat kertoilisitte että minne päin ite haluisitte, jos oisitte Argentiinaan menossa! :) äh, saisimpa jo tietää mihkä päin oon ite menossa! :( no mutta anygays; tässä kartta:


Ja mennään vaikka alhaalta ylöspäin :D ekana siis viileä ja tuulinen 
Tierra del Fuego:


Tierra del Fuego, eli Tulimaa, on (yllätys yllätys) Argentiinan eteläisin provinssi. Se on myös tosi pieni ja ilmastoltaan viileä ympäri vuoden. Tierra del Fuegon pääkaupunki on maailman eteläisin yli 5000 pallontallaajan asuttama kaupunki, Ushuaia.

Tierra del Fuego on semmonen provinssi johon en välttämättä hinkuis nii innokkaasti.. Espanjan kieli + kylmyys ja hyytävien länsivirtojen kylmettämä meri kuulostaa vaan nii absurdilta o.o mut jos isäntäperhe on Tulimaasta nii sinne mennään ja katotaan mitä tapahtuu pienessä kalastajakaupungissa/maalaiskylässä maailman eteläkärjessä. :) pitää aatella positiivisesti, on ihan mahtavaa et ylipäänsä pääsen vaihtoon! Eli en kyllä valita (paitsi ehkä vähäsen tilitän perheelle ruokapöydässä..........) jos määränpääks tulee Tierra del Fuego.
(kuvassa öinen Ushuaia)
_______  ___ ______   ____ _________ _ _  __

Sitten vähän ylöspäin jäätiköistään ja Lago Posadas -järvestään kuuluisaan
Santa Cruziin:


Santa Cruz sijaitsee siinä 50° korkeusasteen paikkeilla ja on siis suunnilleen samoilla linjoilla Pohjois-Saksan ja Etelä-Brittien kanssa. Siel on ihan uskomaton luonto; mahtavat jäätiköt kaakkorannoilla ja sisämaassa turkoosivetinen Lago Posadas -järvi. Ilmasto Santa Cruzissa sen sijaan on aika samanlainen ku Tierra del Fuegossa; talvisin (kesä-elokuussa) keskilämpötila on 4°C ja kesäsin (joulu-helmikuussa) 19°C. Santa Cruzin pääkaupunki on provinssin eteläpuolelle sijottuva Río Gallegos :)

Santa Cruz on mulle vähän kummallinen provinssi, koska mulle tulee sen nimestä heti mieleen joku lämmin ja trooppinen paikka :o varmaan siks koska Teneriffalla on samanniminen kaupunki ja se on vähän erilainen ku tää argentiinalainen vastine.. No joka tapauksessa, tääkään provinssi ei kuulu mun kohdesuosikkeihin. Ois tosi kiva päästä esim. viikon retkelle Santa Cruziin mut en mä siel koko vuotta haluis asua :( perustelut varmaan aika samat ku tohon Tierra del Fuegoonki, haluun lämpöä! Mut en vetäse itkupotkuraivaria jos joudun Santa Cruziin, Lago Posadas on ihan mielettömän näkönen!
(kuvassa Lago Posadas)
_______ ___ _  ____ __    _______ __ __ _ _ __ __ ______

Santa Cruzin yläpuolella taas on jättimäisestä pingviiniyhdyskunnastastaan tunnettu
Chubut:


Chubut on suht iso, suunnilleen Santa Cruzin kokoinen provinssi, joka on samoilla korkeusasteilla Etelä-Ranskan ja Pohjois-Italian kanssa. Ilmasto on jo huomattavasti lämpimämpää kuin eteläisemmissä provinsseissa; talvisin keskilämpötila heiluu siinä 11°C:n paikkeilla ja kesäisin 25°C:ssä asti. Luonto on ihan mieletöntä, ehkä koko Argentiinan häikäisevintä! On metsiä, on vuoria, on koskia, on järviä, on aroa, on nummia.. Ja yks maailman suurimmista pingviiniyhdyskunnista, joka sijaitsee Punta Tombon rannalla!

Oon täs koko ajan hokenu et haluun lämpöö ja ties mitä vaihtovuodeltani, mut Chubut näyttää jo niin upeelta et voisin mennä sinne ihan mukinoitta vaikka jäisinki paitsi sademetsistä ja palmupuista! Toi yläpuolella oleva kuva on ihan tyrmäävä, tuonne ku pääsis nii en kyl valittais. Chubut ei siltikään oo mun ykköstoive, kyl mä sinne palmuihin edelleen kallistun :D
(kuvassa Punta Tombon pingiviiniyhdyskunta)
______ __ _ ____ __ _ __________   ___ ____  __ _ ___ ___ _ _ _ __

Chubutin aroilta on hyvä siirtyä pohjosemmaks, metsiä rehottavaan
Río Negroon:


Río Negro on korkeusasteiltaan jo Kreikan ja Turkin tasolla, vaikkei sitä ehk luonnosta näkiskään; aika paljon sekametsää ja järviä.. Tulee mieleen eräs pohjoinen maa joka alkaa S-kirjaimella ;)) mut joka tapauksessa, lämpötila nousee edelleen: talvisin se on keskimäärin 13°C ja kesäisin jo lähes 30°C! Luonto tosiaan on suht rehevää ja järviä on paljon. Metsätyypit vaihtelee havumetsistä lehtimetsiin, joskin enemmistö on lehtimetsää :) Río Negron pääkaupunki on itärannan pieneen poukamaan sijoittuva Viedma.

Noniin, tän provinssin kohdalla mun matkainto ottaa aina takapakkia. ....en yhtään tiiä miks, eihän Río Negrossa oo mitään vikaa! Ihan nätti provinssi ja ilmastoki alkaa muistuttaa sitä mitä toivoisin :o ne palmut tosin puuttuu.. :-----DD mut en tiedä, ehkä luonto muistuttaa liikaa Suomea? Tulee sellanen kotikutonen fiilis.. Mut toisaalta.. ei se kyl nii paljon muistuta XD mut Río Negro ei siltikään kuulu mun provinssisuosikkeihin ja toivon ettei mun isäntäperhe ois sieltäpäin. :( en kyllä (edelleenkään :DD) rupee valittamaan jos näin käy ja sehä vois olla ihan hyväki nii pääsisin mun ennakkoluuloista Río Negroo kohtaan :)
(kuvassa San Carlos de Barilochen kaupunki)
_______ __ __ _  __ _ _____ _ _ __   _____ _ __ ___ _ _

Sitten ei siirrytäkään pohjoiseen, vaan länteen, vuorien ja niittyjen täyteiseen
Neuquéniin:


Neuquén on aika pieni provinssi Río Negron länsipuolella, enemmän vuoristossa. Luonnoltaan se on aika samoilla linjoilla naapuriprovinssinsa kanssa, mut vuoristoilman takia kasvusto on vähän kitukasvusempaa. Sekä Neuquénissa että Río Negrossa on myös mahdollista lasketella talvisin, eikä rinteet oo yhtään hullumman näkösiä! Lämpötila keikkuu vähän paikasta riippuen (lännessä kylmempää Andien takia) talvisin 0°C-12°C ja kesäisin 22°C-31°C. Neuquénin pääkaupunki on yllättäen idässä sijaitseva Neuquén :D

Ja tässä taas toinen mun antisuosikki.. Ei sinänsä mikään ihme ku on Río Negron naapuri :D täällä on muuten yks vaihtari täl hetkel eikä mun päätä oo kääntäny sekään ettei hän oo hirveesti mitään valitellu :o jotenki mun silmää ei vaan miellytä esimerkiks Neuquénin kaupunki, tulee mieleen, en mä tiedä, etäisesti joku Kontula XDDD HYVIN ETÄISESTI
(kuvassa pätkä tietä Las Lajasin kaupunkiin)
_____ __ _ ____ _ _ ___ ___   ___ _ _    ______ __ _  ______

Sitten vihdoinkin pohjoisemmaksi; vuoron saa laakea ja hedelmällinen
La Pampa:


La Pampa sijoittuu samoille korkeusasteille Pohjois-Marokon, -Algerian ja -Tunisian kanssa, ja on siis ihan suht lämmin paikka; 14°C talvisin ja 30°C kesäsin. Sen luonto on tosi hedelmällistä ja sinne sijottuukin suurin osa Argentiinan maataloudesta; on vehnän-, maissin-, sokeriruo'on-, hedelmien- ja perunankasvatusta sekä paljon lihakarjaa. Raaka-aineet kuuluisalle argentiinalaiselle pihvilihalle tuleekin useimmiten La Pampan karjatiloilta. La Pampan pääkaupunki on provinssin eteläpuolelle sijoittuva Santa Rosa.

Hmm.. La Pampa on mun mielestä aina ollu vähän tylsä. :o se taitaa olla näiden Keski-Argentiinan provinssien yhteinen ongelma (kts Neuquén ja Río Negro argh :D).. Mulle tulee La Pampasta lisäks mieleen vähän ehkä joku Kansas, Missouri, Indiana tai Oklahoma; on aakeeta laaketa ja peltoja ja aika ajoin pari möllöttävää lehmää :D ei ehkä ihan suosikki tääkään, jotenki vähän vierastan näit ihan_kivoja provinsseja :( mut katotaa :D
(kuvassa Santa Rosan kaupunki)
_____ _ _ __   _ __ _  _____ _ _ _ _ ____ _ _ _ _ __

Viljelysmaiden naapurina onkin varmaan Argentiinan tunnetuimpia alueita ja koko maan pääkaupungista kuuluisa rantaprovinssi
Buenos Aires:


Buenos Aires on pinta-alaltaan jättimäinen ja taitaa olla Argentiinan suurin provinssi. Sen alueelle sijoittuu myös kaikkein pohjoisin rantaviiva ja näin ollen sieltä löytyy myös Argentiinan parhaat biitsit. Uruguayn ja Argentiinan yhtymäkohdasta löytyy myös koko maan pääkaupunki; sykkivä ja monista alueista koostuva Buenos Aires. Eksoottisista rannoista huolimatta sisämaan luonto on kuitenkin samaa luokkaa kuin länsinaapuri La Pampassa; viljelyksiä ja karjaa. Lämpötila keikkuu myös samoilla lukemilla; talvisin 14°C ja kesäisin 30°C.

Buenos Aires on niin iso provinssi et on hirveen vaikee sanoo siit kokonaisuudessaan yhtään mitään! Periaatteessa se on melko samanlainen La Pampan kanssa, mut toisaalta sil on taas tota rantaviivaa. Oisin varmaan tosi innoissani jos pääsisin vaikka La Plataan rannikolle, mut sit vähemmän innoissani jos pelojen keskelle vaikka Pehuajóon. :( meil on vissiin viikon orientaatioleiri Buenos Airesin kaupungissa ennenku hajaannutaan isäntäperheisiin, eli pääsen onneks näkemään mielettömän maailmanluokan suurkaupungin :D tosin oon siellä heinäkuussa eli aika kylmää kyytiä eikä rannalla luultavasti tuu löhöttyä =)
(kuvassa Buenos Airesin kaupunkia)
_____ _ _ _ __ _ _____ _ _ ___ _ _ _   _ _ __ ___ __ ____

Buenos Airesista hypätään suoraan pohjoiseen; vuoron saa Paraná-joen ja Uruguayn väliin rutistunut pieni ja sitkeä
Entre Ríos:


Entre Ríos sijoittuu korkeusasteissa suunnilleen Kanariansaarten tasolle ja onkin etelänaapuriaan lämpimämpi provinssi; lämpötila huitelee talvisin 18°C:ssä ja kesäisin jo 33°C:n paikkeilla. Entre Ríos on luonnoltaan tosi vehreä ja palmujaki alkaa jo pilkahdella aiempia provinsseja enemmän. Lisäks se on tosiaan puristunu Paraná-joen ja Uruguayn ja Argentiinan rajalla kulkevan joen väliin, ja sen nimi onki suomennettuna "jokien välissä". Entre Ríosin pääkaupunki on Paraná, joka on saanu nimensä editseen virtaavan joen mukaan.

Entre Ríosista voisin sanoa että.. NOW YOU'RE GETTING THERE! Nyt alkaa maisemat jo muistuttaa niitä haavekuvia joita pyörittelin mielessäni viime syksynä :D palmuja löytyy ja lämpöä riittää! Kahden joen välissä myös vesi on jatkuvasti lähellä ja uimisen mahdollisuus (rakastan uimista ja varsinki pienempänä roikuin halleilla aina ku voin) on varmasti suurempi ku monissa muissa provinsseissa :) aika vahva suosikkiehdokas!
(kuvassa Gualeguaychün kaupungin läpi kulkeva vesibussi)
_____ __ _ _ __ _   _ _ _ __ ____ __ _ ____ _ _ _ _ _____ _ _

Entre Ríosin jälkeen vuorossa on länsinaapuri; pitkulainen ja suuria kaupunkeja pursuava
Santa Fé:


Santa Fé on hirmu pitkä provinssi, joka seuraa Paraná-joen rantaa melkeen Paraguayn rajalle asti. Lämpötilat siellä on lähes samanlaiset kuin Entre Ríosissa, mut talvisin saattaa olla himpun lämpimämpää. Santa Fén luonto on naapuriprovinssinsa tavoin rehevää ja kaunista, mutta siitä on raivattu aika suuri osa isojen kaupunkien tieltä. Suurimmat kaupungit sijoittuvat kuitenkin provinssin eteläpuoliskolle, lukuunottamatta pohjoisen suhtkoht isoa Reconquistan kaupunkia. Santa Fén pääkaupunki on keskivälin paikkeilla sykkivä Santa Fé (mikä ylläri!).

Well well now you're talking about it! Santa Fé ois mahtava, ihana ilmasto eikä ilmankosteuskaan tukahduttava niin kun ihan pohjoiskärjen kuumissa provinsseissa :D toinen argentiinavaihtari, Eveliina, on lähdössä sinne, Reconquistan kaupunkiin.. Se ois mun unelmien täyttymys :----DD mut täytyy vaan toivoa et mun isäntäperhe ois Santa Féstä tai jostain sen naapuriprovinssista, sieltä päin useimmille vaihtareille on löytyny perheet :) Santa Fé on kyl ehdottomasti yks mun suosikeista!
(kuvassa palmuja pienen Los Amoresin joen varrelta)
____ _ __ _ _ _ _____ _ _  __________ _ _ __ _

Santa Fén länsinaapurina on kumpuileva ja vihreä
Córdoba:


Córdoba on Pohjois-Argentiinan suurimpia provinsseja ja siellä vallitsee myös Argentiinan miellyttävin ilmasto; sopivan kuuma kesäisin ja lauhkea talvisin. Córdoba on myös eräänlainen sisämaan keskus; sen alueella on peräti kolme suurta kaupunkia. Luonto on samankaltaista kuin itänaapuri Santa Féssä, mutta suunnilleen Córdoban keskellä provinssia halkoo pystysuoraan menevä vuoristo Las Sierras de Córdoba. Córdoban pääkaupunki on hyvin yllätyksellisesti suurkaupunki Córdoba.

Jaa'a.. Córdoba on STS:n argentiinavaihtareiden vakiosijoituspaikka :D ainaki mulle on kysyttäessä joka kerta vastattu et "sinne Córdoban alueelle ne useimmiten menee". Mikä "Córdoban alue" nyt sitte tarkottaakaan.. Ite oon tyytyväinen jos Córdobaan pääsen, mut en valita vaikken pääsiskään. Se on mulle vähän sellanen neutraali provinssi :o ei se ihan omalta tunnu mut suht suurella todennäköisyydellä sinne mennään.. Nah, kattoo nyt :D Córdobassa olleet vaihtarit on kyl tykänny hirmusti!
(kuvassa Córdoban kaupunkia)
_______ _ _ _ _ ______    _ _ _ ____ _ _ ____

Córdobasta jatketaan yhä länteen; Andien vuoristoa lähestyvään
San Luisiin:


San Luis on Córdoban lounasnaapuri (kuulostaapa hassulta..) ja sijoittuu jo vuoristoon. Se näkyy mm. lämpötiloissa, koska vuoristoilma on kylmempää ku laakean maan ilmasto; talvisin San Luisissa on keskimäärin 15°C ja kesäisin 30°C. Luonto on koillisnaapuria karumpaa ja San Luisista löytyykin esimerkiksi oransseina hohtavia kanjoneja ja laajoja piikkipensaiden peittämiä tasankoja. Sadetta tulee myös vähemmän kuin itäisissä provinsseissa. San Luisistakin löytyy kuitenkin alueita, joiden ilmasto on kosteampi ja kasvusto rehevämpää. San Luisin pääkaupunki on (jälleen yllätyksellisesti) San Luis.

San Luis vissiin kuuluu tohon aiemmin mainittuun "Córdoban alueeseen", koska sielläki on STS-vaihtareita ollu. :o tää on mun mielestä aika jännä provinssi, tykkään sen vaihtelevuudesta! Vuoretki on kivoja.. Ei ehk vastaa niit mun unelmia palmuista ja pienistä sateenvarjoista appelsiinimehulaseissa, mut vaikuttaa hirveen kivalta :D en valita jos tonne meen, mut en valita vaik en meniskää. Semmonen keskivertotykkääminen ;)
(kuvassa San Luisin kaupungin katukuvaa)
______  __ _ ___ _ _ ___ _ _ _ _ _ _ _ __ 

San Luisista matka jatkuu edelleen länteen; vihreiden viiniviljelmien ja lumihuippuisten vuorten provinssi
Mendozaan:


Mendoza on Keski-Argentiinan vuoristoprovinssi, joka on suunnilleen samalla tasolla Buenos Airesin provinssin pohjoispuoliskon kanssa. Sen luonto on kuitenkin aivan erilainen; on vuoria, laaksoja ja kukkuloita, sekä kaiken keskeltä löytyviä, laajoja tasankoja, jotka on hyödynnetty viininviljelyyn. Jos kuuluisa argentiinalainen pihviliha tulee La Pampasta, niin kuuluisa argentiinalainen viini tulee Mendozasta. Vuoristoilma tekee Mendozan ilmastosta itänaapureitaan yhä epävakaisemman; talvisin lämpötila pyörii 14°C:ssä, kesäisin 33°C:ssä. Yö- ja päivälämpötilojen vaihtelut ovat lisäksi suuria. Mendozan pääkaupunki on (ja tämä tulee yllätyksenä) Mendoza.

Mendoza on ihana! Oon jotenki ihan innoissani siitä, se on ihan mielettömän näkönen paikka! Googlaspa sen miten monta kertaa tahansa, yhtään huonoo kuvaa ei löydy :D oon oikeesti ihan vuorihullu, aina Kanariallaki ihailen vuoria vuoria vuoria.. Ois nii mieletöntä seistä ison viiniviljelmän laidalla ja kattoo horisontissa nousevia lumihuippusia Andeja. Eli tykkäisin hirmusti mennä Mendozaan, toivottavasti käy hyvin! ;)
(kuvassa portti San Martínin kansallispuistoon)
_____ _ _ _   _ __ _ ______ _ _ __ __   _ _ _ ____

Viinilasi kädessä laukataan suoraan pohjoiseen; upeilla kanjoneilla ja suurilla aroilla varustettuun
San Juaniin:


Länsi-Argentiina muuttuu yhä karummaksi mitä pohjoisemmaksi mennään, ja San Juan alkaa jo olla melkoisen karua - mutta kieltämättä kaunista. Ilmastoltaan San Juan on Argentiinan kuumimpia provinsseja; keskilämpötila on talvisin 16°C ja kesäisin 36°C. Luonto on todella upeaa ja karua, mutta kaikkien kanjonien keskeltä pilkahtelee aika ajoin yllätyksiä, esimerkiksi jättimäinen Dique/Lago Ullum -järvi. Lisäksi San Juanin eteläpuolisko on vielä suhteellisen rehevää ja sen alueella on myös viiniviljelmiä. Lämpimän ilmaston ja muutamien kosteiden alueiden vuoksi San Juanissa kasvaa enemmän trooppisia kasveja, kuten palmuja, kuin muissa vuoristoprovinsseissa. San Juanin pääkaupunki on (multa ei nää yllätykset lopu) San Juan.

Muistan ku talvella kattelin Argentiinan säitä ja San Juanissa oli 42°C ja ihmettelin et mikä hemmetin paikka tommonen on! No, ois pitäny arvata et sielt tulee kuiva ja karu provinssi jossa ei voi kituuttaa muut kuin kitukasvuiset rääppänäkasvit :D mut pakko myöntää et on kyllä kaunis provinssi! Dique/Lago Ullum (voidaan kirjottaa kummallakin tavalla) on muuten tän blogin ulkoasun kuvassa ;) San Juanin lämpötilat alkaa jo hirvittää muaki o.o halusin lämpöö joo mut huhhuh! Tänään kävin Flamingossa kaverin kaa ja jouduttiin vähän kävelemään ja olin paahtua sinne vaik et ollu 30:kään astetta :o mut kai siihen tottuis :o eli jos San Juaniin meen nii meen ilosena :D
(kuvassa Dique/Lago Ullum)
___ _ _ _ _ _ ________  _  _ _ _ __ __ _ _ _ __ ___

San Juanin pohjoispuolella sijaitsee kuuma ja kuiva
La Rioja:


La Rioja jatkaa samoilla linjoilla San Juanin kanssa; se on kuuma, kuiva ja karu. Lämpötilat ovat huikeita; talvisin 20°C ja kesäisin 35°C, toisinaan voi nousta yli 40 lämpöasteen. Mutta koska La Rioja on leveyssuunnassa pitkä provinssi ja sen länsiosa sijoittuu Andien päälle, ilmasto on alueittain hyvin vaihtelevaa. Esimerkiksi Chicleton kaupungissa on talvisin mahdollisuus lasketella. La Riojan pääkaupunki on provinssin itäiselle puoliskolle sijoittuva (hehheh juu..) La Rioja.

Ensimmäinen asia jonka rekisteröin La Riojasta oli et se on tajuttoman kuuma paikka o.o muistan ku talvella järkytyin San Juanin 42°C:sta, mut eipä La Riojakaan kaukana roikkunu.. Luonnoltaan koko paikka muistuttaa hirveesti San Juania, eli periaatteessa aattelen näistä kahesta provinssista aika samalla tavalla :D kuumuus hirvittää edelleen mut kyllä mä La Riojaanki menisin iha mielelläni ;)
(kuvassa Chileciton kaupunki)
___ __ _ _ _ ________________ _ _ _   _ _

La Riojan kuumuudesta matkataan yhä ylöspäin; yhtä kuumaan mutta vehreämpään
Catamarcaan:


Catamarca on yhtä kuuma provinssi kuin La Rioja ja San Juan, mutta sen luonto on hyvin erilaista. Toki sieltä löytyy myös karuja kanjoneja ja päättymättömiä aroja, mutta myös metsää ja niittyjä. Catamarca on muodoltaan hiukan kummallinen, ja suurin osa sen kaupungeista on sijoittunut provinssin kaakkoisosaan. Luoteisosassa, joka sijoittuu Andien vuoristoon, on Antofagasta de la Sierran lisäksi vain muutamia pikkukaupunkeja ja yksittäisiä kyliä, joita ei merkitä edes karttoihin. Catamarcan pääkaupunki on San Fernando del Valle de Catamarca.

Catamarca on mulle vähän sellanen tuntemattomampi provinssi.. Sen nimiki kuulostaa semmoselta oudolta jutulta jossain jumalan selän takana :DD mut nyt ku oon selaillu kuvia ja tilastoja siitä, nii oon kyl sitä mieltä et ihan varteenotettava paikka! Kuumuus on yhä ihan tyrmäävä, mut kuten San Juanin kohdalla totesin, nii kyl siihen ajan myötä tottuis. ;)
(kuvassa Copacabana. Juu tiedän, Copacabana on huikaiseva ranta Rio de Janeirossa, mut tässä ois Argentiinan vastine; pikkukaupunki Catamarcan ja La Riojan rajalla :DD)


______ _ _ _   ____ __ ___ _ _ __ _ _ _ _ _

Catamarcan niityiltä ahtaudutaan Argentiinan pienimpään provinssiin; vuorten ympäröimään vihreään
Tucumániin:


Tucumán on hirmu pieni provinssi, joka on ikäänkuin liiskaantunut kolmen isomman provinssin väliin. Sen ilmasto on hieman viileämpää kuin kuumissa etelänaapureissa, ja luonto vehreämpää. Tucumánista löytyykin upeita subtrooppisia metsiä jokineen ja pienine vesiputouksineen, sekä mahtavia, peltojen täyttämiä laaksoja. Tucumánin pääkaupunki on suunnilleen provinssin keskelle sijoittuva San Miguel de Tucumán.

Tucumán on mun mielestä hirveen ihana provinssi! Jotenki vaan lämpenen noille laaksoille jotka muistuttaa vähän Kontua, ja ihanille vihreille vuorille. :) tulee vähän Peru mieleen.. Tykkään tosi paljon siitä, että löytyy niitä palmuja, mut löytyy myös suuria tasankoja ja hirmu vaihtelevaa luontoa. Tucumánissa on niinki korkeita kohtia, et talvisin saattaa sadella lunta :D ihan mahtavalta paikalta kuulostaa siis, thumbs up!
(kuvassa San Miguel de Tucumán yöllä)


____ _ _ _ _ _ ___________ _ _ _ _ _ _  __ _

Tucumánin laaksoista matka jatkuu itänaapuriin; suureen ja värikkääseen
Santiago del Esteroon:


Santiago del Estero on suuri, melkeen Córdoban kokoinen, provinssi korkeusasteiltaan siinä Saharan aavikon tasolla. Ilmasto on paljon kosteampaa kuin länsinaapureissa, sillä suurin osa Santiago del Esterosta ei ole enää vuoriston alueella. Lämpötilat pysyttelevät kuitenkin samoilla linjoilla vuoristoprovinssien kanssa (joskin päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu ei ole niin suuri). Provinssin alueelle sijoittuu myös poikkeuksellisen paljon kaupunkeja. Santiago del Esteron pääkaupunki on (jännä juttu) Santiago del Estero, jonka läheisyydessä on myös lentokenttä.

Mä oon jotenki aina aatellu Santiago del Esteron hirveen värikkäänä provinssina :D semmosena, et siel on säpinää koko ajan! Ehkä ton kaupunkienpaljouden takia.. Ja jos sen tosiaan googlettaa niin sieltä tulee kuvia öisistä kaupungin valoista ja värikkäistä puista :D Santiago del Estero menee mun ajatuksissa vähän samoille linjoille Córdoban kanssa; sellanen keskivertotykkääminen. Ei suosikki mut ei inhokkikaan. Oishan se ihan kiva sinneki mennä =)
(kuvassa uimareita Río Hondon padolla)
____  _ __ ___ _ _ ___ _ __  __  _ __   _ ___ _ _

Santiago del Esteron jälkeen siirrytään suoraan pohjoiseen ja vuoron saa vuoristojen ja kaktuksien täyttämä jättimäinen
Salta:


Salta on naapuriprovinssinsa Jujuyn kanssa Argentiinan pohjoisin provinssi ja sijaitsee ihan Andien kohdalla, eli on koko provinssi on melko vuoristoista. Vuoriston takia Saltan ilmasto on sijainnista huolimatta viileämpää kuin läheisissä provinsseissa; keskilämpötila on talvisin 18°C ja kesäisin 28°C. Saltan luonto on melko karua ja siellä kasvaakin paljon kaktuksia. Maisemaan kuuluvat myös oranssina hohtavat kanjonit ja suuret ruohokentät. Saltan pääkaupunki on (no just jee ylläri) Salta.

Salta on sanana toooosi kuuman kuulonen! Tulee mieleen suola (miksköhän :DD) ja kaikenlaiset tuliset mausteet, ja just kaktukset kuparikallioilla tai hehkuvan asfalttitien varsilla. Tulee vähän sama fiilis ku Meksikon Sierra Madresta.. Itse asias, kun kattoo kuvia esimerkiks Saltan pääkaupungista, nii tulee vähän meksikomainen vaikutelma :o jännä. Mutta siis, Salta kuuluu taas näihin neutraaleihin provinsseihi :D ihan kiva ois mennä mut ei ois kauheeta olla menemättäkään.. Katotaan nyt =)
(kuvassa Saltan kaupunkia)
___ _ _ _ ____________ _    __ _ _ _ __ _ _ ___


Tulisen Saltan jälkeen mennään yhä pohjoisemmaksi; karuun ja hurjannäköiseen
Jujuy:n:


Jujuy on ihan Agentiinan rajalle liiskaantunut provinssi; idässä ja etelässä naapurina toimii Salta, lännessä Chile ja pohjoisessa Bolivia. Jujuyn luonto muistuttaa Saltan tavoin paljon Perua ja vihreistä vuorenrinteistä tulee eittämättä mieleen reitti Macchu Pichuun. Toisinaan maasto taas on hyvin karua ja villin näköistä. Useat kaupungit (varsinkin pienemmät) eivät ole kovin hääppöisiä, sillä Jujuy ei ole rikas provinssi. Ilmastoltaan Jujuy on lämmin kaikkina vuodenaikoina; talvisin keskilämpötila on 20°C ja kesäisin 30°C. Jujuyn pääkaupunki on provinssin eteläosaan sijoittunut San Salvador de Jujuy.

Jujuy on vähän hankala provinssi.. Kovin on kaunista ja näin, mut myös köyhää ja vähän kämäsen näköstä :D toisaalta tykkäisin hirveesti tosta luonnosta ja alkuperäsestä intiaaniväestöstä, ilmasto ois just sopiva.. mut sit taas en tiiä miten mun kaltanen hygieniafriikki pärjäis tuolla :( suihkuun ku pitäs päästä enkä hirveesti innostu ajatuksesta et torakka tipahtais olkapäälle peseytyessä.. Mut muuten tykkäisin varmaan ihan hirmusti ja jos en Jujuyyn mee nii ois tosi kiva päästä käymään siel! =)
(kuvassa käsityömyyjiä Tilcaran kaupungissa)
________ _ _ _ _ _ _ _  _ __ _ ____ ___ _ _ ___

Jujuyn aroilta matka jatkuu suoraan Saltan yli itään; vuoron saa vihreä ja lämmin
Formosa:


Formosa on pohjoisin Argentiinan provinssi, jossa luonto on vehreää ja monipuolista. Länsi-Formosan kasvusto muistuttaa vielä Saltan karuja maisemia, mutta mitä idämmäksi mennään, sitä useammat kaktukset vaihtuvat palmuiksi ja lehtipuiksi. Formosan alueelle sijoittuu myös Pilcomayon kansallispuisto (El Parque Nacional de Pilcomayo), jossa voi katsella trooppisessa Pilcomayo-joessa kylpeviä palmupuita. Formosan ilmasto on todella lämmintä; talvisin 22°C ja kesäisin 34°C. Kosteusprosenttikin huomattavasti läntisiä provinsseja korkeampi. Formosan pääkaupunki on (jymy-ylläri!!) Formosa.

No yay, Formosasta alkaa mun lempiprovinssit XDD siis aivan ihana paikka, kaikki melkeen täydellistä! Ilmasto on ainut asia joka vähän huolettaa (miettikää nyt, keskilämpötila 34°C!) mut siin on se tottumiskysymys =) nyt siellä on siis keskitalvi ja sää tänään 26°C ja aurinkoista.. Et semmonen talvi juu :D eli tykkäisin siis ihan hirveesti mennä Formosaan, varsinki sinne itäpuolelle. Toivottavasti kävis hyvin!
(kuvassa Formosan kaupungin tunnusmerkki: jättimäinen valkoinen risti "La Cruz del Norte")
_______ _ _ _ _______ _ _ _ _ _ _ _ _    __ ___

Formosan palmujen katveesta siirrytään suoraan etelään; metsien täyttämään, köyhään mutta kauniiseen
Chacoon:


Chaco on hyvi kaunis provinssi, joka sijoittuu maantieteellisesti samoille korkeusasteille Miamin ja Keski-Meksikon kanssa. Sen ilmasto on suunnilleen samalaista kuin Itä-Formosassa; lämmintä (talvisin 21°C ja kesäisin 33°C) ja melko kosteaa. Luonto on upeaa ja Chacon alueelle sijoittuu mm. mahtava kansallispuisto El Palmar/Los Palmares, jossa voi ihailla palmujen täyttämiä tasankoja. Chacon ongelmana on kuitenkin köyhyys; suurin osa provinssin kaupungeista, suurkaupunkeja lukuunottamatta, ovat hyvin köyhiä ja asukkailla on ruoanpuutetta. Chacon pääkaupunki on Paraná-joen varrella sijaitseva Resistencia. 

Chaco on aivan ihana provinssi, mielettömän näkönen luonto ja ilmastoki sopiva! Mun intoo latistaa kuitenki kuvat mitä oon Chacosta nähny; nälkiintyneitä ihmisiä savimajoissa.. En oikee ymmärrä, miten Santa Fé:n ja Santiago del Esteron kaltasten hyvinvoivien provinssien naapurilla vois olla asiat nii huonosti. :( ja kuitenki sielt löytyy niinki iso ja pramea kaupunki kuin Resistencia! En sit tiiä vaikuttaako Resistencian hyvinvointiin paljonki se fakta, et se on yhdistetty Paranán yli kulkevalla sillalla naapuriprovinssin pääkaupunkiin Corrientesiin.. Mut joka tapaukses, Chacoon ois ihana mennä jos vaan pääsisin vähän varakkaammalle alueelle!
(kuvassa La Sabanan juna-asema)
____ _ _ _ _ _________ _ _ _   _ _ _ _ _____ _ _

Chacon palmutasangoilta jatketaan Paranán toiselle puolelle; vuorossa on kuuma ja kostea
Corrientes:


Corrientes sijaitsee Argentiinan "käden" alussa, Paraguayn ja Brasilian välissä. Sen länsi- ja etelärajan määrittää myös Buenos Airesin kohdalta alkunsa saava suuri Paraná-joki. Paranán varrelle sijoittuvilla kaupungeilla onkin usein upeita uimarantoja. Luonto on muutenkin kaunista; subtrooppista metsää ja värikkäitä kukkia. Corrientesin ilmasto on kuumaa; talvisin 22°C ja kesäisin 32°C, ja kosteusprosentti kasvaa entisestään (tällä hetkellä Santo Tomén kaupungissa 25°C ja kosteus 75%!). Corrientesin pääkaupunki on (iiik ette ikinä arvaa) Corrientes.

AAAAAA Corritentes on ihana!! Voittaja löytyi Corrientesiin haluan hopihopi perhe tänne näin! ..no joo, on aika epätodennäköistä et tonne pääsisin, mut ainaki sinne järjestetään retkiä =) ois hirmu ihanaa kyl jos isäntäperhe ois Corrientesista, se tuntuu ihan täydelliseltä provinssilta. Siis en löydä muuta vikaa ku kosteuden (mun hiukset rasvottuu yyh) mut äkkiäkös se hellitäis ku kävis vähän uimassa Paranássa :DDD hmm pilvilinnoja mullako häh mitä? :------DD mut siis kaikki peukut pystyyn et pääsisin Corrientesiin!
(kuvassa Ituzaingo-kaupungin rantaa (ignore the random lady))
_____ _ _ _ _ ______ _ _ __ _ _  _ _ ____ _ _ __

Corrientesin rannoilta jatketaan ylemmäs Argentiinan "kädessä"; subtrooppisen sademetsän peittämään ja esittelyn viimeiseen provinssiin
Misionesiin:


Misiones sijaitsee Paraguayn ja Brasilian välissä, ja on peittynyt lähes kokonaan subtrooppiseen sademetsään. Sen ilmasto on lämmintä (22°C-33°C) ympäri vuoden ja kosteusprosentti huipussaan; sateisina kausina kosteutta saattaa usein olla yli 90%. Kasvusto on todella rehevää (kuten kosteissa paikoissa aina) ja tyypilliseen misioneslaiseen maisemaan kuuluvatkin tummat metsät, vesiputoukset ja punaiset tiet (punasavea tms?). Misionesin alue on tullut kuuluisaksi upean luontonsa ansiosta; ihmiset ympäri maailman tulevat katsomaan sen alueelle sijoittuvia Iguazún putouksia! Misionesin pääkaupunki on provinssin eteläosaan sijoittuva Posadas.

Misiones on kans ihan mielettömän upeen näkönen provinssi ja ainut huono puoli siinäki on toi tajuton kosteus :DD mun hiukset valuis naamaa pitkin jos oisin tuol ees viikon vaik jynssäisin niit päivittäin.. Lisäks Misiones on melko köyhä ja alkeellinen provinssi, ja ötökkäkanta on siel varmaan ihan eri luokkaa ku muualla Argentiinassa :( STS järjestää putouksille kuitenki retkiä ja aion ihan varmasti osallistua niille, eli Misiones nyt ainaki tulee nähtyä vaikken sinne päätyiskään ;)
(kuvassa Argentiinan, Paraguayn ja Brasilian rajalla sijaitsevaa Puerto Iguazún kaupunkia)
____ _ _ _ _ ________ _ _ __    _ _ ______ _ __

Siinä oli siis joka ikinen Argentiinan provinssi! Kesti ihan v*tun kauan tehdä, toivottavasti joku ees lukee tän :DD eli ois hirveen kiva jos voisitte laittaa kommenttii et mihkä päin ite haluisitte, jos oisitte Argentiinaan menossa =)

15 días más ja vähän lisätietoa sijotuspaikasta, mut enpäs kerro vielä ennenku homma varmistuu ;))



12 kommenttia:

  1. huhhuh ompa paljo ainaki vaihtoehtoja et minne pääsis =D siis apua noi melkeen kaikki kuulosti ja näytti a i v a n upeilta paikoilta ja huomasin et mul oli selvästi ihan väärä kuva argentinast! emmä tiiä jotenki chubut ja entre rios houkuttelis mua ihan sikana! jep mut pidä hauskaa argentinast ja apua teil argentina vaihtareil on näkyää tosi vähän aikaa enne lähtöö :D

    VastaaPoista
  2. no siinäpä on vaihtoehtoja kerrakseen! argentiinan provinssit todellakin poikkeavat rajusti toisistaan toisin kuin esim. Dommareissa (sisämaastakin kait on korkeintaan joku tunnin ajomatka rannalle) :D

    VastaaPoista
  3. Mä rakastan lämpöö, mut silti noi kolme ekaa vaihtoehtoo vaikutti NIIIIN mageilta!?:D

    VastaaPoista
  4. Misiones, aaahh noi putoukset!! upeeta! On mulla varmaan joku 2-4 sijal :)
    Corrientes, sama tunne ku sulla = UNELMA!!!! ois varmaan kans 1 :)
    Mendoza, ää me gusta :) kärkisijoilla kans mennään!
    Córdoba, tykkään tost kaupunki meiningist kans! Ois varmasti shoppailu mahiksii paljon!
    Santa Fé, kelpais! Damn oon kateellinen Eveliinalle!
    Buenos Airesis ois kiva käydä, mut toisaalta en haluis sinne sijottuu (ja tosi epätodennäköstähä se on!)
    JA NOI KOLME EKAA! Haluisin nähä noi maisemat, mut en ehk olla siel :D just toi kylmyys vähä häiritsee :s MUT OIS MAHTAVA KÄYDÄ!

    btw. must on upeeta et sä jaksat tehä näin pitkii ja kattavii tekstei! Näit on ihana lueskella, ja opin vaa koko aja lisää! :) Koht ei enää tarvii googlee käyttää ku sun blogist saa kaiken tiedon! :DD

    VastaaPoista
  5. Aivan parasta, että sulla löytyy aikaa tehä tällasia! Ite en varmaan IKINÄ jaksais, joten aivan ihanaa ku joku tekee näitä, suurkiitos! ;)

    VastaaPoista
  6. Nii ja unohtu kommentoida, sää lähet IHAN KOHTA! ei helvetti mihin tää aika oikeen katoaa?!

    VastaaPoista
  7. APUA näin paljon kommentteja!! Ootte ihania ku jaksatte lukee ;ww;
    maisa, haha niimpä! Aika monel tuntuu olevan väärä käsitys Argentiinasta (mullaki oli!), se on ihan mieletön maa =) ja joo, tasan kaks viikkoo!
    Joona, heh no niimpä, oisko kannattanu valita Argentiina ;)) noeei, vaik Dommarit on nii pieni paikka, nii en usko et niihin puuterirantoihin ja palmupuihin ihan heti kyllästyy :D
    Kreeta, haha äläpä! Mäki oon joutunu oikeesti kyseenalaistamaan mun sijotustoiveita ja oon tajunnu et esim. Chubut ois ihan_mieletön provinssi :o
    Heta, mulla ihan samat fiilikset! Jotenki sellanen olo et nyt kelpaa mikä tahansa provinssi, ne on kaikki omalla tapaa niin siistejä :D
    Eveliina, voi kiitos itelles! ;__; ois hirmu kivaa jos voitas nähä Argentiinassa, ku jos meen esim. Córdobaan nii sehä on Santa Fé:n naapuriprovinssi! Ja niimpä, lähtö lähenee ja päivät vähenee! Enkä todellakaan oo tajunnu et oon ees menossa mihinkään..

    VastaaPoista
  8. Kiitos kattavasta infopaketista! Ittelläni lähtö argentiinaan vasta vuoden päästä ja oon niiin kateellinen sulle! :DD Noi kaikki provinssit vaikuttaa ihanilta,vaikee valita mitään erityisiä suosikkeja. Toivoisin vaan etten joutuisi mihinkään valtavaan suurkaupunkiin tai tukahduttavan kuumaan ilmastoon- jotenkin tykkäisin enemmän rauhallisesta pikkukaupungista ja suomessa kasvaneelle noi +40 asteen lämpötilat vois olla aika tappavia.. ;)

    Lähtö lähenee sulla nopeasti, toivottavasti kerkeet kirjotella, niin pääsee täällä Suomessakin Argentiina-fiiliksiin!

    VastaaPoista
  9. Ussoj, ai lähetsäkin vaihtoon Argentiinaan kesällä 2011?! :)) Oisko sulla mitään sähkistä, meseä, facebookkia, blogia, mitä vaan? Ois kiva puhuu lisää! (mäkin oon siis lähössä sillon AFS'n kautta!)

    VastaaPoista
  10. ussoj, kiitos! Joo mul on tässä enää 9 päivää.. Kyl se vuosi menee yllättävän nopeesti! Muistan ku iteki märisin etten millään jaksa oottaa nii kauaa ja nyt on lähtö ens viikolla :D mut ihan mahtis maavalinta! ;)

    VastaaPoista
  11. Joo, onneks valitsin argentiinan, vaikuttaa ehdottomasti parhaalta lattarimaalta ainakin blogien ja tietokirjojen perusteella! :DD

    Heta, joo YFU:n kautta oon ens kesänä lähössä! Mun sähköposti/mese on jozzu_pozzu5@hotmail.com ja facebookki löytyy nimellä Johanna Lindgren :) Olis kieltämättä kiva jutella muiden argentiinaan lähtijöiden kanssa (joita ei oo kauheesti löytynyt). Varsinkin kun lähtö alkaa (pikkuhiljaa) lähenemään, ni on kiva vaihdella muiden vaihtovuotta odottavien kanssa tuntemuksia ja samalla tietty lukea näiden kohta argentiinassa olevien blogeja! ;)

    Sähköpostiin ja faceen saa kirjoitella, lähen tosin kohta maaseudulle kuukaudeks, eikä siellä ole tietokonetta.. :DD

    VastaaPoista
  12. ussoj, joo se on ihana ja suht turvallinenki viel! Kovin monia Argentiinaan lähteviä ei tosiaan oo, joten lupaan päivitellä tätä mahollisimman useesti =) lisäilen sut fb:ssä jos käy!

    VastaaPoista